1. Haberler
  2. Rehber
  3. Stablecoin Rehberi: Türleri Nedir, Nasıl Çalışır, Tarihçesi ve Geleceği

Stablecoin Rehberi: Türleri Nedir, Nasıl Çalışır, Tarihçesi ve Geleceği

stablecoin nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stablecoin’ler, kripto para ekonomisinin temel taşlarından biri olarak, kripto para ekosistemi içinde değeri korumanın güvenilir bir yolunu sağlar. Sabitlendikleri varlıklarla bağını sürdürmeleri, kripto para piyasasının genel sağlığı için hayati öneme sahiptir.

Stabil kripto paralar, fiat para birimleri veya altın gibi gerçek dünya varlıklarına bağlıdır. En bilinen ve en çok kullanılan örnekleri USD Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) gibi önde gelen stablecoin’lerdir. Bu koinler ABD dolarının değerine eşitlenmişlerdir yani 1’e 1 oranında bağlıdır, bu da kripto para piyasasında istikrar sağlar.

Stablecoin’ler, kullanıcılara hızlı ve düşük maliyetli para transferi yapma imkanı tanır ve genellikle yatırımcılar veya traderlar tarafından, kripto para ekosisteminden ayrılmadan genel dijital varlık piyasasının volatilitesinden kaçma amacıyla kullanılır. Bu nedenle, stablecoin piyasasının büyümesi parabolik bir şekilde gerçeklekleşmektedir. Yazının yazıldığı tarihte CMC‘ye göre stablecoinlerin toplam market büyüklüğü 130 milyar doları geçmiş bulunmaktadır.

Stablecoinlerin kısa tarihi

Stablecoin’lerin tarihçesi, 2014 yılına kadar gitmektedir. 2014 yılında ABD dolarına bağlı ilk kripto para olan BitUSD‘nin piyasaya sürülmesiyle stablekoin macerası başlamış oldu. Kripto ile teminatlandırılmış ve BitShares çekirdek tokenı BTS tarafından desteklenen BitUSD, EOS’un yaratıcısı Dan Larimer ve Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson’ın ortak ürünüydü. Ancak, 2018’de BitUSD, ABD dolarıyla eş-paritesini kaybetti ve ağır eleştirilere maruz kalarak kısa sürede ışıltılı dönemine son verildi.

Aynı yıl, başka bir stablecoin denemesi yaşandı: Seigniorage sistemi tarafından desteklenen NuBits. Bu sistem, rezervleri hazine yerine fiyat istikrarını sürdürmek için karmaşık matematiksel formüller kullanmaktaydı. Ancak, NuBits de 2016 ve 2018’de iki büyük çöküş yaşadı. Ancak dolara karşı değerini sabit tutabilecek bir varlık bulma çabaları devam etti.

Nihayetinde galip, Ekim 2014’te RealCoin’i (şu anda USDT olarak bilinen) piyasaya süren Tether oldu. Bugün USDT, piyasadaki en büyük stablecoin ve 93 milyar dolarlık piyasa değeri ile üçüncü en büyük kripto varlık konumunda bulunmaktadır. En büyük rakibi olan Circle’ın USDC’si, Eylül 2018’de piyasaya sürüldü ve şu anda 25 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahiptir. Üçüncü sırada, merkezi olmayan stablecoin DAI ise 5,3 milyar dolarlık piyasa değeri ile çok daha küçüktür.

Enflasyon stablecoinlerin geleceğini nasıl etkiliyor?

Stablecoin denilince akla genellikle Amerikan dolarına sabitlenmiş kripto paralar geliyor. Bu genelleme yanlış da sayılmaz, şaşırtıcı şekilde kripto piyasasındaki stablecoinlerin %98’i ABD dolarına sabitlenmiş kripto paralardır. Ancak son yıllarda Euro, Pound, Türk Lirası ve altın gibi diğer varlıklara sabitlenmiş stablecoinler de kendilerine kripto piyasasında yer bulmaya başladı.

Son zamanlarda tüm dünyada yükselen enflasyon trendi kripto gündemine yeni bir konsept getirdi: Flatcoin. Herhangi bir fiat paraya sabitlenmek yerine yatırımcıların satın alma gücünü korumak amacıyla tasarlanmış enflasyona dirençli bir varlık olması planlanan flatcoin konsepti Coinbase CEO’su Brian Armstrong gibi kripto para alanındaki liderler arasında ilgi görmeye başlıyor.

Stablecoin Rehberi: Türleri Nedir, Nasıl Çalışır, Tarihçesi ve Geleceği
Giriş Yap

Koinabc ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!